środa, 27 listopada 2013

Tarta bananowo- karmelowa

Wspomnienie miłego spotkania :)
Babski wieczór, czyli ploty, ploteczki i tym podobne... Nie obeszło by się bez kilku kropel czegoś mocniejszego no i oczywiście jakiś słodkości ;)
Przygotowałam słodziutką tartę.





Spód tarty to 300 g herbatników typu dagestive z roztopionym masełkiem- 100 g i szczyptą cynamonu do smaku, tak więc nie wymagał pieczenia. Następnie mamy masę kajmakową czyli 450 g krówek, 100 ml mleka, 100 ml śmietanki i 50 g masła. Do masy kajmakowej dodałam 50 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej i tyle samo posiekanej oraz 250 g serka mascarpone. Na masie ułożyłam banany, skropione cytrynką aby nie zczerniały. Oczywiście na wierzchu jest bita śmietana przyzdobiona startą, mleczną czekoladą...


Wyszła bardzo słodka, ale dziewczynom smakowała i była uwieńczeniem wspaniałego babskiego wieczoru ;)
Pozdrawiam !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz