poniedziałek, 25 listopada 2013

Sernik cytrynowy :)

Mając w domu sernikowego potwora i jadąc w gości do rodziny trzeba coś upiec... Ponieważ miałam w domu jeszcze lemon curd więc wiadomo było że to musi być coś z kremem cytrynowym :)

Zdecydowałam się na serniczek :) Bardzo prosty w wykonaniu. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej michy: 750 g twarogu zmielonego, 3 jaja, 1 puszkę mleczka skondensowanego, 2 łyżki ekstraktu z wanilii, 1 łyżka mąki ziemniaczanej i pszennej oraz skórka z cytryny i świeżo wyciśnięty sok. Wszytko mieszamy i przekładamy do tortownicy (20-22 cm), której dno jest wyłożone papierem. Pieczemy w kąpieli wodnej przez 60 minut w temperaturze 150 stopni C.




Po wystudzeniu serniczka w uchylonym piekarniku wstawiamy go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.




No a że serniczek miał być z kremem tona wierzch nałożyłam krem na bazie lemon curda oraz mascarpona ;)

Szkoda że już go nie ma :P

Pozdrawiam !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz