wtorek, 12 sierpnia 2014

Torcik malinowo-jogurtowy

Lekka jogurtowa pianka z musem malinowym, na nutellowo-herbatnikowym spodzie. Bardzo prosta w wykonaniu, potrzeba jedynie odrobiny czasu na chłodzenie.




Jeżeli macie ochotę spróbować swoich sił oto przepis:

Spód:
160 g herbatników
3 łyżki nutelli
Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z nutellą (ja zrobiłam to w malakserze). Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy (22 cm), dobrze ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki. Spód zrobiony z herbatników i nutelli jest pyszny, ale niestety nie jest idealnie zwarty i podczas krojenia się kruszy, więc następnym razem zamiast nutelli użyję roztopionego masła.

Mus malinowy:
400g malin mrożonych
2 galaretki malinowe
Maliny rozmrozić i zmiksować blenderem.. Galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody. Połączyć z malinami, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Jeżeli nie mamy malin to spokojnie możemy sięgnąć po truskawki, poziomki czy inne owoce, a dla wzmocnienia smaku użyć galaretki o smaku tych owoców :)

Warstwa jogurtowa:
740 ml jogurtu naturalnego
160 g serka danio
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 płaskie łyżki żelatyny
Jogurt, serek danio, cukier i sok z cytryny wymieszać. Żelatynę dobrze rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Lekko przestudzić. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej i energicznie wymieszać.( gdyby pojawiły się grudki, wstawić do mikrofali, podgrzać i jeszcze raz wymieszać). Połączyć z pozostałą mieszanką jogurtowo-serową. Mieszać mikserem ok. 1 minuty.
Teraz pozostaje jedynie rozlać warstwy. Połowę masy wylać na przygotowany spód. Wstawić do lodówki na około 15 minut. Kiedy wierzch będzie lekko zastygnięty, wylać połowę musu malinowego. Wstawić do lodówki, kiedy lekko zastygnie, wylać resztę masy jogurtowej. Na koniec znów mus malinowy. Całość chłodzić co najmniej 2 h, a najlepiej całą noc.
Jest pyszny, lekki i bez opamiętania sięga się po kolejne kawałki ;)

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz