poniedziałek, 13 stycznia 2014

Serowe muffiny z boczkiem

Moje pierwsze muffinki nie na słodko a na słono. Wyszły super z chrupiącą skórka, puszyste w środku.





Dla zainteresowanych przepis:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 80 g startego sera,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu,
- szklanka mleka,
- 100 g masła,
- 2 jaja,
- łyżeczka musztardy,
- 150 g wędzonego boczku.
Kroimy boczek w kostkę i podsmażamy, odstawiamy do ostygnięcia. Masło roztapiamy i studzimy. Miksujemy wszystkie mokre składniki: mleko, masło, jaja i musztardę. Dodajemy składniki suche: mąkę, ser, sodę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz i mieszamy. Na koniec dodajemy boczek. W oryginalnym przepisie jest jeszcze szczypiorek, który moim zdaniem pasowałby rewelacyjnie, ale niestety go nie miałam.
Ciasto nakładamy do papilotek i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Moje maffinki piekłam 15 minut (góra i dół) plus 3 minutki z termoobiegiem, dzięki czemu pięknie się przyrumieniły.



Są super. Na śniadanie, jako dodatek do obiadu, na kolację... Na ciepło i na zimno... Na mały i duży głód... Polecam :D



Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz