czwartek, 3 kwietnia 2014

Muffinki ze szpinakiem i fetą

Na urodziny dostałam książkę "Muffinkowe poczęstunki". Dostawa nowych pomysłów zawsze się przyda :) I oto prezętuję pierwsze muffinki z tej książki ze szpinakiem i fetą:)



Przepis:
30 dag mąki pszennej
40 dag rozdrobnionego mrożonego szpinaku
25 dag fety
1 szklanka jogurtu naturalnego
0,5 szklanki oleju
2 jaja
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól i pieprz

Szpinak rozmrozić i odcisnąć z niego wodę. Jogurt wymieszać z olejem i jajkami, dodać szpinak i przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Na koniec dodać pokrojoną w małą kostkę fetę i doprawić do smaku, wymieszać. Tak przegotowane ciasto nakładać do papilotek, do 3/4 ich wysokości- muffinki ładnie rosną. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20-25 minut.



Podawać na ciepło, na zimno, same lub jako dodatek. Są smaczne ale jak dla mnie brakuje im pazura coś bym jeszcze do nich dodała, żeby były bardziej wyraziste, ale to następnym razem :)



Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz