Bardzo lubimy takie małe słodkości "w sam raz na raz" :) Tym razem zdecydowałam się na delikatne, kremowe, kawowe trufle w gorzkiej czekoladzie. Przepis pochodzi z książki "Moje wypieki i desery"
Na około 20 trufli potrzebujemy:
150 g gorzkiej czekolady
250g serka mascarpone
1,5 łyżki kawy rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody
1 łyżka likieru kawowego
1 szklanka zmielonych orzechów nerkowca (w oryginalnym przepisie migdałów)
Ponadto 200 g roztopionej gorzkiej czekolady i orzeszki do przystrojenia.
Serek mascarpone zmiksować do lekkiego napuszenia, dodać schłodzoną kawę oraz likier i wymieszać. Do masy dodać przestudzoną, roztopioną czekoladę i wymieszać. Wsypać orzeszki, wymieszać. Masę umieścić w misce, przykryć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce do czasu aż z masy można będzie formować trufle.
Uformowane trufle oblać roztopioną czekoladę i przystroić orzechami.
Wyglądają efektownie, idealne na przyjęcia :)
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz